beskytte seg fra monumenter

142256-16

distriktsnorge prydes med monumenter i bronse som bør minne oss om en fjern og stolt fortid.
noen har funnet det forsvarlig å surre inn i plast gunnar-statuen på tingvoll. det er fremdeles uklart hvorfor.
kan det være på grunn av klimamessige årsaker? forurensning?
jeg liker å tro at noen hadde behov for å beskytte seg selv, som betrakter, isteden.
statuen sto slik i ti dager før noen gjester ved hotellet ved siden av begynte å lure på om dette stemte.

hvilken plass har bronse i den kollektive bevisstheten i dag?
jeg googlet ordet bare for moroskyld og fant dette:

♣bronse- styrkeløft; bronse i benkpress; ryddejobb venter bronse; metall; bronse er en felles betegnelse for kobber- legeringer; nerde- bronse; ellevill ... tok bronse; bronse- postkontor; fornøyd med bronse; ein levande institusjon i bronse; bronse til "svarte sekunder"; sølv + bronse = kakefest; juble for en bronse; super laginnsats ble bronse; bronse i sikte; fikk bronse på 0,2; militær bronse; ble bronse for en jobb; etterkvart lærer folk her hos oss å smelte bronse sjølve; bronse til trøst; 160 W bronse; nektet å deppe over bronse; bronse- submaterial; bronse- alder og bronse- jentene; norsk bronse i likestilling; spurte noen som hadde bronse om de kunne få litt; bronse i boks; bronse- eloksert; bronse: så mye, så stort.
  
142256-17

bronsemonumenter har mistet mye av funksjonen de hadde i fortiden.  de skal være et minnesmerke over noe som ikke lenger er en del av den kollektive bevisstheten.
i tilfellet på bildet ovenfor, er monumentet blitt plassert omtrent midt på et torg uten å ta nevneverdig hensyn til omgivelsene. det står der som en dings på skatollet i stuen, slik en souvenir kjøpt på en billig sjappe i utlandet eller en artig sak funnet på loppemarked blir vist fram. 
denne statuen representerer gunnar kirkebygger som i sin tid sørget for at vakre tingvoll kirke ble bygget. monumentet i seg selv, som kunstverk, er ubetydelig: ikke bare er statuen teknisk høyst middelmådig, men ikonologien er også arbitrær.  kirkebyggeren holder en modell av tingvoll kirke i hånden: i kunsthistorien er det ikke hvem som helst som kan holde en kirke i sin hånd, fordi med kirke menes et menneskelig samfunn. kirken er et symbol for menigheten, sjelene som samles i troen på gud. en biskop eller en kirkefader hadde passet bedre til jobben som kirkeholder. eller frans av assisi som i et freskomaleri i basilikaen i assisi er representert av giotto mens han redder kirken fra å forfalle mens en pave ligger og drømmer om det ved siden av.  

tenk når isbreer og poler en vakker dag vil være fullstendig smeltet på grunn av den globale oppvarmingen: havet vil stige 14 meter. da vil også gunnar og mange andre forsvinne i vannmassene til glede for undervannslivet.

tenk på riace-bronsene som ble funnet på 300 meters dyp i det joniske havet i 1972.
forestill deg overraskelsen ved å finne gunnar isteden.

142256-10142256-11

les også dette:
http://www.tingvoll.kommune.no/k2000/k2post.nsf/viewAttachmentsMail/C1256B040040D9B0C12572330031FCF9?opendocument&frame=yes

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
https://blogsoft.no/trackback/ping/2847392